O blacie kuchennym z naturalnego kamienia marzy wiele osób na etapie projektowania kuchni. Nic dziwnego – wygląda niezwykle elegancko i jest trwały, dlatego jest to inwestycja na lata. Blaty kwarcowe czy marmurowe nie tylko podnoszą wartość estetyczną kuchni, ale również jej funkcjonalność, pod warunkiem odpowiedniej pielęgnacji i konserwacji. Z poniższego artykułu dowiesz się, jakie środki czystości stosować, a także czego unikać, by cieszyć się nieskazitelnym wyglądem kamienia przez długie lata.

Zapobiegnij plamom na marmurowych i granitowych blatach
W przypadku blatów szczególnie wrażliwych (np. z marmuru i granitu), na których powstały plamy z czerwonego wina, kawy i oleju, ważne jest to, aby jak najszybciej pozbyć się zabrudzeń. Nie należy jednak wycierać powierzchni, ponieważ może to doprowadzić do rozlania się płynu na całej powierzchni, co tylko zwiększy ryzyko powstania plamy. Rozlaną ciecz należy osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie użyj ciepłej wody z mydłem, aż plama zostanie całkowicie usunięta. Warto również zaimpregnować powierzchnię. Zabezpieczy to blat przed wnikaniem płynów.
Regularne uszczelnianie blatu kuchennego
Jeśli twój blat wykonany został z kamienia naturalnego, regularne uszczelnianie go jest kluczowe dla zachowania jego trwałości i odporności na wszelkie uszkodzenia mechaniczne, wilgoć oraz plamy. Warto powtarzać ten zabieg co kilka miesięcy.
Dobór środka uszczelniającego powinien zależeć od rodzaju porowatości kamienia blatu. Do najbardziej porowatych odmian kamienia naturalnego należy:
- marmur,
- onyks,
- wapień.
Tego rodzaju blaty należy uszczelniać co sześć miesięcy. Natomiast trwalszym rodzajem kamienia jest granit i kwarc, które wymagają uszczelniania tylko raz w roku.
Uszczelniacze możemy podzielić na trzy typy:
- uszczelniacze powierzchniowe: uszczelniacz na bazie wody i polimerów, który nakłada się wyłącznie na powierzchnię. Choć są mniej wymagające, to należy je regularnie nakładać.
- szczeliwo penetrujące: powłoki trwałe wykonane z polimerów na bazie rozpuszczalników.
- uszczelniacze impregnujące: uszczelniacz impregnujący wymaga profesjonalnej aplikacji. Nie zmienia wyglądu kamienia pod wpływem światła UV.

Ochrona przed zarysowaniami
Unikaj bezpośredniego kontaktu ostrych narzędzi z powierzchnią blatu. Aby zapobiec zarysowaniom – zawsze używaj desek do krojenia. Nie kładź gorących naczyń bezpośrednio na blat, odstawiaj je na podkładki korkowe. Nie stawiaj na blacie ciężkich przedmiotów i nie przesuwaj ich po powierzchni, aby nie powstały zarysowania. Na bieżąco ścieraj rozlane płyny. Przestrzeganie tych zasad sprawi, że blaty odwdzięczy się nieskazitelną powierzchnią przez wiele lat.
Regularna konserwacja naturalnych blatów kuchennych
Regularnie przeprowadzaj kontrole stanu blatu kuchennego. Usuwaj ewentualne uszkodzenia i zadrapania, dzięki temu unikniesz poważniejszych problemów w przyszłości.
Regularne czyszczenie blatu za pomocą delikatnych środków oraz okresowa impregnacja, to podstawowe kroki, które warto wdrożyć, mając blat kuchenny z naturalnego kamienia. Stosując powyższe zasady, zapewnisz swojemu blatowi długowieczność i nieskazitelny wygląd, dzięki czemu inwestycja szybko ci się zwróci.